Home Események A nyári égbolt távcsöves látnivalói 2024.07.19. péntek 22:00
Csillagos égbolt július 19

A nyári égbolt távcsöves látnivalói 2024.07.19. péntek 22:00

Nézzen bele csillagvizsgálónk távcsövébe, s tudjon meg többet a naprendszer titkairól!

Sajnos a bolygók láthatósága továbbra is kedvezőtlen. Ugyan a Merkúr és Vénusz újra feltűnik napnyugta után az esti szürkületben, de alacsonyan lesznek, a Csillagdából nem megfigyelhetők. A többi bolygó hajnalban látható.

A távcsöves bemutató során a nyári csillagos égbolt alábbi látványos objektumait fogjuk megtekinteni.

Hold:

A hozzánk legközelebbi égitesten láthatjuk a legtöbb részletet. Ezen az estén két nappal vagyunk telehold előtt, így a gyakorlatilag a teleholdat figyelhetjük meg, alacsonyan a Nyilas csillagképben. Ilyenkor szemben éri a megvilágítás a holdkorongot, így nincsenek árnyékok, kevés kontrasztos részlet látható. Feltűnőek lesznek azonban a nagy és sötétebb holdtengerek (medencék) és a sugársávos kráterek. A holdkorong nyugati részén még láthatók lesznek kráterek, a rálátás miatt erősen elliptikus alakban. Lehetőség lesz telefonnal is rögzíteni az okulárban látottakat.

Albireo kettőscsillag a Hattyú csillagképben.

Az égbolt egyik leglátványosabb kettőscsillaga. Ragyogó fényes, szép színes komponensei csak úgy ragyognak távcső látómezejében, szép színkontraszttal. A rengeteg további halvány csillag látványa még látványosabbá teszi. Vajon milyen színűnek fogod látni a két fő csillagot?

Messier 5 gömbalmaz a Kígyó feje csillagképben.

Az égbolt egyik leglátványosabb gömbhalmaza. Nagy nagyítással szinte kitölti a látómezőt, peremén csillagok sokaságára bomlik fel, magja kissé ovális, amely felé pedig egyre sűrűbben látszanak csillagai. Távolsága kb. 30000 fényév, így a közelebbi gömbhalmazok közé tartozik.

Messier 57 =  Gyűrűs-köd a Lant csillagképben.

A híres planetárisköd nevét jellegzetes „füstkarika” alakjáról kapta. Távcsőben jól látható ez a kis gyűrű-alakzat, melynek belseje sötétebb. Távolsága kb. 1500 fényév, valóságos átmérője 0,5 fényév.

Messier 27 planetárisköd a Kis Róka csillagképben.

Híres és látványos objektum a Tejút csillagokban gazdag látómezejében. Hatalmas mérete és nagy felületi fényessége mellett alakja igen érdekes, amely miatt Súlyzó-ködnek is nevezik, de sokan lerágott almacsutka, homokóra vagy szaloncukor alakot is látnak benne. Vajon Te milyen alakot mondasz rá? Távolsága 1250 fényév.

A nyári égbolt csillagképei szabad szemmel.  Távcsöves bemutatásunk végén kint a teraszról a nyári égbolt csillagképeivel ismerkedünk meg. Egy lézeres mutatóval végigmegyünk a jellegzetes csillagalakzatokon és a csillagképekhez fűződő mítoszokat is megemlítjük. A legfeltűnőbb, legfényesebb csillagok távolságát megismerve rácsodálkozhatunk a hihetetlen távolságokra, fényévek segítségével.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) szabad szemmel látható átvonulásai.

A 410×424 km magasságú elliptikus földkörüli pályán keringő űrállomás jól látható fényes „csillagként” vonul át az égbolton. Keringési ideje 92 perc. Hatalmas méretű, 110 méter hosszú, moduljai, napelemtáblái visszaverik a rájuk eső napfényt. Az alábbi időpontokban lesz látható a Csillagda teraszáról:

Július 19. (péntek), 22:17 – 22:22 óra között, -2,9 magnitúdó fényesség, 47 fok magasság, ÉNy -É – K

Július 20. (szombat), 23:06 – 23:09 óra között, -3,9 magnitúdó fényesség, 72 fok magasság, ÉNy – D

Összeállította:  Kocsis Antal (Balaton Csillagvizsgáló)

Az előadásról:
Derült idő esetén a csillagvizsgáló teraszáról, kupolából csillagász szak előadásával, szabad szemmel és távcsővel tekinthetik meg az aktuális égi objektumokat és látnivalókat. Amennyiben a foglalt időpontban felhőssé válik az idő, és távcsöves előadásra alkalmatlan lesz, helyette teremben, vetítéssel egybekötött csillagászati előadást hallgatnak. Ebben az esetben is van lehetőség a kupolában álló távcső megtekintésére.

Ügyfélszolgálat nyitvatartás:
A csillagvizsgáló telefonos ügyfélszolgálat: hétfő – vasárnap 9 – 17 óra között a +36 20 629 5483-as telefonszámon és a csillagvizsgalo@balatonfuzfo.hu e-mail címen érhető el.

Kalandozzon velünk a csillagos égbolton!

Recent Posts

Recent Comments

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Archives

Vélemény, hozzászólás?