Home Események A nyári égbolt távcsöves látnivalói 2024.07.06. szombat 22:00
Balatonfűzfő Csillagvizsgáló

A nyári égbolt távcsöves látnivalói 2024.07.06. szombat 22:00

Nézzen bele csillagvizsgálónk távcsövébe, s tudjon meg többet a naprendszer titkairól!

Az előadásról:
Derült idő esetén a csillagvizsgáló teraszáról, kupolából csillagász szak előadásával, szabad szemmel és távcsővel tekinthetik meg az aktuális égi objektumokat és látnivalókat. Amennyiben a foglalt időpontban felhőssé válik az idő, és távcsöves előadásra alkalmatlan lesz, helyette teremben, vetítéssel egybekötött csillagászati előadást hallgatnak. Ebben az esetben is van lehetőség a kupolában álló távcső megtekintésére.

Távcsöves bemutatás a Balaton Csillagvizsgáló 30 cm-es Schmidt-Cassegrain távcsövével.

Sajnos az este során egyetlen bolygót sem tudunk megnézni, mert láthatóságuk kedvezőtlen. A Nap közelsége miatt nem figyelhető meg a Merkúr, Vénusz, Jupiter, Uránusz, a többi bolygó (Mars, Szaturnusz, Neptunusz) pedig hajnalban, napkelte előtt figyelhető meg.

A távcsöves bemutató során a nyári csillagos égbolt alábbi látványos objektumait fogjuk megtekinteni.

Messier 13 gömbhalmaz a Herkules csillagképben.

Az északi égbolt leglátványosabb gömbhalmaza. Távcsőben csillagok sokaságára bomlik fel, nevének megfelelően gömb alakban csoportosulva, közepe felé sűrűsödve, szélén pedig rengeteg halvány csillaggal. Távolsága 25 ezer fényév, így az egyik legközelebbi gömbhalmaz. Távcsőben látszólagos mérete a holdkorong átmérőjének a felét is lefedi.

Messier 57 =  Gyűrűs-köd a Lant csillagképben.

A híres planetárisköd nevét jellegzetes „füstkarika” alakjáról kapta. Távcsőben jól látható ez a kis gyűrű-alakzat, melynek belseje sötétebb. Távolsága kb. 1500 fényév, valóságos átmérője 0,5 fényév.

Vadkacsa-halmaz = Messier 11 nyílthalmaz a Pajzs csillagképben.

 A nyári égbolt egyik leglátványosabb halmaza csillagok tucatját mutatja a távcső látómezejében. Nevét a csillagok jellegzetes elhelyezkedése miatt kapta. Kb. 6000 fényév távolságra van, csillagai 21 fényév átmérőjű téret foglalnak el.

NGC 6826 „Pislog planetáris” a Hattyú csillagképben.

Egy érdekes kis planetárisköd a Hattyúban. Nevét onnan kapta, hogy ha közvetlenül ránézést és a látómező szélére tekintést váltogatjuk, úgy a köd és központi csillaga pislogva látszik.

A nyári égbolt csillagképei szabad szemmel.  Távcsöves bemutatásunk végén kint a teraszról a nyári égbolt csillagképeivel ismerkedünk meg. Egy lézeres mutatóval végigmegyünk a jellegzetes csillagalakzatokon és a csillagképekhez fűződő mítoszokat is megemlítjük. A legfeltűnőbb, legfényesebb csillagok távolságát megismerve rácsodálkozhatunk a hihetetlen távolságokra, fényévek segítségével. Megfelelően tiszta és sötét égbolt esetén a nyári Tejúton is „végigutazunk” képzeletben.

Összeállította:  Kocsis Antal (Balaton Csillagvizsgáló)

Ügyfélszolgálat nyitvatartás:
A csillagvizsgáló telefonos ügyfélszolgálat: hétfő – vasárnap 9 – 17 óra között a +36 20 629 5483-as telefonszámon és a csillagvizsgalo@balatonfuzfo.hu e-mail címen érhető el.

Kalandozzon velünk a csillagos égbolton!

Recent Posts

Recent Comments

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Archives

Vélemény, hozzászólás?