Home Események A nyári égbolt távcsöves látnivalói

A nyári égbolt távcsöves látnivalói

Nézzen bele csillagvizsgálónk távcsövébe, s tudjon meg többet a naprendszer titkairól!

Az előadásról:
Derült idő esetén a csillagvizsgáló teraszáról, kupolából csillagász szak előadásával, szabad szemmel és távcsővel tekinthetik meg az aktuális csillagállásokat. Amennyiben a foglalt időpontban felhőssé válik az idő, és távcsöves előadásra alkalmatlan lesz, helyette teremben, vetítéssel egybekötött csillagászati előadást hallgatnak. Ebben az esetben is van lehetőség a kupolában álló távcső megtekintésére.

Távcsöves előadás díja:
Felnőtt: 3.500,-Ft/fő
Diák/nyugdíjas: 3.000,-Ft/fő
Hét év alatti gyermekeket nem tudunk fogadni! Minimum létszám: 5 fő, max. létszám 15 fő!

Bővebb információ a 2024.06.14-i nap égbolt látnivalóiról

Sajnos az este során egyetlen bolygót sem tudunk megnézni, mert láthatóságuk kedvezőtlen. A Nap közelsége miatt nem figyelhető meg a Merkúr, Vénusz, Jupiter, Uránusz, a többi bolygó (Mars, Szaturnusz, Neptunusz) pedig hajnalban, napkelte előtt figyelhető meg.

A távcsöves bemutató során a nyári csillagos égbolt alábbi látványos objektumait fogjuk megtekinteni.

Tiangong Kínai Űrállomás átvonulása.

Ha a délnyugati horizont felhőmentes lesz, akkor 21:38 – 21:42 óra között láthatjuk a Kínai Űrállomást szabad szemmel, amint egy kis fényes csillagként lassan mozogva délnyugatról délre, alig 17 fok magasan vonul a Holló, Szűz, Skorpió csillagképeken keresztül.

Hold:

Az első negyedben lévő Hold éppen kedvező megvilágításban van, mert az árnyékok miatt kontrasztosan láthatók a felszín részletei. Megfigyelhetők lesznek kis és nagy nagyítással is a holdkráterek, hegyvonulatok, medencék. Lehetőség lesz telefonnal is rögzíteni az okulárban látottakat.

 Gamma Vir = Porrima nevű kettőscsillag.

A Szűz csillagkép szabad szemmel is jól látható csillaga, amely a távcsőben az égbolt egyik leglátványosabb kettőscsillaga. Távolsága 38 fényév. Hasonlóan fényes 2,7 és 2,8 magnitúdós csillagai látványos szétválnak egymástól. A két csillag 168,9 év alatt kerüli meg egymást.Vajon milyen színűnek fogod látni komponenseket saját magad? Gazdag csillagmezőben helyezkedik el, amely hozzáad a látványhoz.

Messier 13 gömbhalmaz a Herkules csillagképben.

Az északi égbolt leglátványosabb gömbhalmaza. Távcsőben csillagok sokaságára bomlik fel, nevének megfelelően gömb alakban csoportosulva, közepe felé sűrűsödve, szélén pedig rengeteg halvány csillaggal. Távolsága 25 ezer fényév, így az egyik legközelebbi gömbhalmaz. Távcsőben látszólagos mérete a holdkorong átmérőjének a felét is lefedi.

Messier 57 =  Gyűrűs-köd a Lant csillagképben.

A híres planetárisköd nevét jellegzetes „füstkarika” alakjáról kapta. Távcsőben jól látható ez a kis gyűrű-alakzat, melynek belseje sötétebb. Távolsága kb. 1500 fényév, valóságos átmérője 0,5 fényév.

NGC 6826 „Pislog planetáris” a Hattyú csillagképben.

Egy érdekes kis planetárisköd a Hattyúban. Nevét onnan kapta, hogy ha közvetlenül ránézést és a látómező szélére tekintést váltogatjuk, úgy a köd és központi csillaga pislogva látszik.

NGC 6910 nyílthalmaz a Hattyú csillagképben.

A Hattyú csillagkép látványos kis gyöngyszeme. Kis területén belül egy tucat fényesebb és további öt tucat halványabb csillag látható és mivel a Tejút sávjában van, a látómezőt rengeteg további halvány csillag díszíti.

A nyári égbolt csillagképei szabad szemmel.  Távcsöves bemutatásunk végén kint a teraszról a tavaszi – nyári égbolt csillagképeivel ismerkedünk meg. Egy lézeres mutatóval végigmegyünk a jellegzetes csillagalakzatokon és a csillagképekhez fűződő mítoszokat is megemlítjük. A legfeltűnőbb, legfényesebb csillagok távolságát megismerve rácsodálkozhatunk a hihetetlen távolságokra, fényévek segítségével. Megfelelően tiszta és sötét égbolt esetén a nyári Tejúton is „végigutazunk” képzeletben.

Összeállította:  Kocsis Antal (Balaton Csillagvizsgáló szakmai vezetője)

Előadás időpontja: 2024.06.14. péntek 21:30

FONTOS!

A jegyvásárlás 2024.06.14. péntek 16:30 órakor bezárul.
A helyszínen nincs készpénzes és bankkártyás fizetés!

Online jegyvásárlásKATT IDE!

Ügyfélszolgálat nyitvatartás:
A csillagvizsgáló telefonos ügyfélszolgálat: hétfő – vasárnap 9 – 17 óra óra között a +36 20 629 5483-as telefonszámon és a csillagvizsgalo@balatonfuzfo.hu e-mail címen érhető el.

Kalandozzon velünk a csillagos égbolton!

Recent Posts

Recent Comments

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Archives

Vélemény, hozzászólás?