Home Események A nyári égbolt távcsöves látnivalói

A nyári égbolt távcsöves látnivalói

Nézzen bele csillagvizsgálónk távcsövébe, s tudjon meg többet a naprendszer titkairól!

S miről is lesz szó:

Holdkorong szabad szemmel: Két nappal vagyunk telehold előtt, így már szinte teleholdat figyelhetünk meg. Kísérőnk alacsonyan, 16 fokra a horizont felett látszik a Nyilas csillagképben, gazdag csillagkörnyezetben. Jól megfigyelhetők a holdi medencék („holdtengerek”) szabad szemmel is. Van, akik ilyenkor egy arcot képzelnek bele.

Holdkorong távcsővel:  Két nappal vagyunk telehold előtt, így már szinte teleholdat figyelhetünk meg. A dagadó holdkorong már „közelít” a telehold látványához, bár sajnos elég alacsonyan, alig 16 fok magasan lesz a horizont felett, ahol a párás, turbulens légkör erősen tompítja fényét. Mindezek ellenére ez a megvilágítási fázis nagyon kedvező a holdkráterek, sugársávos kráterek, hegyvonulatok, rianások, medencék, vulkáni dómok megfigyelésére, mert kontrasztosan látszanak az árnyékok a holdfelszínen. Lehetőség van telefonjaikkal a távcsövön keresztül felvételt készíteni.

Mizar-Alkor:  Az elsőnek felfedezett kettőscsillag a Mizar, a Göncölszekér rúdjának középső csillaga, nagyon látványos párost alkot a távcső látómezőjében. Vajon milyen színűnek fogod látni a komponenseket. A látómezőt további csillagok díszítik, így a Mizar mellett szabad szemmel is látható Alcor nevű csillag.

Vadkacsa-halmaz:  a Messier 11 jelű nyílthalmaz a Pajzs csillagképben csillagok tucatját mutatja a távcső látómezőjében. Nevét a csillagok jellegzetes elhelyezkedése miatt kapta. Kb. 6000 fényév távolságra van, csillagai 21 fényév átmérőjű teret foglalnak el.

Messier 27:   Ez egy látványos planetáris köd a Vulpecula (Kis Róka) csillagképben. Alakja miatt Súlyzó-ködnek is nevezik, de hasonlíthatjuk homokórához, csokornyakkendőhöz, szaloncukorhoz, almacsutkához is. Szintén igen gazdag csillagmezőben, a Tejút sávjában figyelhetjük meg. Vajon Te éppen milyennek fogod látni?

Albireo:  A béta Cygni a Hattyú csillagkép és az égbolt egyik legszebb, leglátványosabb kettős csillaga, főleg intenzíven ragyogó eltérő színei miatt. A főcsillag ragyogóan sárga, kísérő kékes árnyalatú. Vajon Te milyen színűnek fogod látni Csillagdánk távcsövével?

Messier 5:  Az égbolt egyik legszebb gömbhalmaza. Kissé ovális alakja ÉK-DNy-i irányban megnyúlt és a látómező egyharmadát kitölti. Csillagai jól láthatók a peremén és befelé haladva egyre sűrűbben látszanak így magvidéke fényes. Felejthetetlen látvány sötét égbolton!

Messier 15:  Látványos, az egész égbolt egyik legfényesebb gömbhalmaza a Pegasus csillagképben. Fényes, kör alakban látható kb. 10 ívperc nagyságú folt a távcső látómezőjében, amelynek külső részén jól láthatók csillagai. Közepe felé hirtelen fényesedik és sűrűn látszanak a csillagai. Mintegy 40000 fényév távolságban van.

A nyári égbolt csillagképei szabad szemmel.  Távcsöves bemutatásunk végén kint a teraszról a nyári égbolt csillagképeivel ismerkedünk meg. Egy lézeres mutatóval végig megyünk a jellegzetes csillagalakzatokon és a csillagképekhez fűződő mítoszokat is megismerjük. A legfeltűnőbb, legfényesebb csillagok távolságát megismerve rácsodálkozhatunk a hihetetlen távolságokra, fényévek segítségével. Megfelelően tiszta és sötét égbolt esetén a nyári Tejúton is „végigutazunk” képzeletben.

Az előadásról:
Derült idő estén a csillagvizsgáló teraszáról, kupolából csillagász előadásával, szabad szemmel és távcsővel tekinthetik meg az aktuális csillagállásokat.
Amennyiben a foglalt időpontban felhőssé válik az idő, s távcsöves előadásra alkalmatlan lesz, helyette teremben, vetítéssel egybekötött csillagászati előadást hallgatnak. Ebben az esetben is van lehetőség a kupolában álló távcső megtekintésére.

Távcsöves előadás díja:
Felnőtt: 3.500,-Ft/fő
Diák/nyugdíjas: 3.000,-Ft/fő
Hét év alatti gyermekeket nem tudunk fogadni! Minimum létszám: 7 fő, max. létszám 15 fő!

Kezdési időpontok: 21:00 és 22:00 óra

Jegyértékesítéssel kapcsolatos információk:
A csillagvizsgáló telefonos ügyfélszolgálata: kedd – vasárnap 9 – 17 óra óra között a +36 20 629 5483-as telefonszámon és a csillagvizsgalo@balatonfuzfo.hu e-mail címen érhető el.

FONTOS!
A helyszínen nincs készpénzes és bankkártyás fizetés!

Mindenképp hívja a telefonszámot! Köszönjük!

Kalandozzon velünk a csillagos égbolton!

Recent Posts

Recent Comments

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Archives

Vélemény, hozzászólás?