Home Események A nyári égbolt távcsöves látnivalói

A nyári égbolt távcsöves látnivalói

Nézzen bele csillagvizsgálónk távcsövébe, s tudjon meg többet a naprendszer titkairól!

S miről is lesz szó:

Telehold:  Ezen az estén 20:33 órakor volt telehold, így távcsöves bemutatásunk kezdetén már a délkeleti égen éppen felkelő teleholdat csodálhatjuk meg,alacsonyan, a horizont felett pár fokra. Mivel szemben éri a megvilágítás a holdkorongot, nincsenek árnyékok rajta. Viszont jól kivehetők a sötétebb árnyalatú medencék („tengerek”), a sugársávos kráterek, fényes, fiatal, becsapódásos kráterek. További érdekesség, hogy éppen ezekben az órákban van földközelben, azaz ilyenkor látszik legnagyobbnak korongja. Ma este ez 356840 km távolságot és 33,48 ívperc látszólagos átmérőt jelent. Lehetőség van telefonjaikkal a távcsövön keresztül felvételt készíteni.

Vadkacsa-halmaz:  a Messier 11 jelű nyílthalmaz a Pajzs csillagképben csillagok tucatját mutatja a távcső látómezejében. Nevét a csillagok jellegzetes elhelyezkedése miatt kapta. Kb. 6000 fényév távolságra van, csillagai 21 fényév átmérőjű teret foglalnak el.

Messier 27:   Ez egy látványos planetáris köd a Vulpecula (Kis Róka) csillagképben. Alakja miatt Súlyzó-ködnek is nevezik, de hasonlíthatjuk homokórához, csokornyakkendőhöz, szaloncukorhoz, almacsutkához is. Szintén igen gazdag csillagmezőben, a Tejút sávjában figyelhetjük meg. Vajon Te éppen milyennek fogod látni?

Albireo:  A béta Cygni a Hattyú csillagkép és az égbolt egyik legszebb, leglátványosabb kettős csillaga, főleg intenzíven ragyogó eltérő színei miatt. A főcsillag ragyogóan sárga, kísérő kékes árnyalatú. Vajon Te milyen színűnek fogod látni Csillagdánk távcsövével?

Messier 5:  Az égbolt egyik legszebb gömbhalmaza. Kissé ovális alakja ÉK-DNy-i irányban megnyúlt és a látómező egyharmadát kitölti. Csillagai jól láthatók a peremén és befelé haladva egyre sűrűbben látszanak így magvidéke fényes. Felejthetetlen látvány sötét égbolton!

Messier 15:  Látványos, az egész égbolt egyik legfényesebb gömbhalmaza a Pegasus csillagképben. Fényes, kör alakban látható kb. 10 ívperc nagyságú folt a távcső látómezőjében, amelynek külső részén jól láthatók csillagai. Közepe felé hirtelen fényesedik és sűrűn látszanak a csillagai. Mintegy 40000 fényév távolságban van.

Bagoly-halmaz:  A katalógusokban NGC 457-ként szerepel, a Cassiopeia csillagképben található. Látványos nyílthalmaz, melynek nevét csillagainak jellegzetes elhelyezkedése adja. Kitölti a látómezőt, amely első pillantásra is kirajzolja a jellegzetes pálcikaember vagy bagoly alakot. Két fényes csillag adja a szemét, a továbbiak a szárnyat, törzset, lábat. Legalább 80-100 csillag lesz a látómezőben. Vajon milyen más alakzatot fogsz Te belelátni?

A nyári égbolt csillagképei szabad szemmel.  Távcsöves bemutatásunk végén kint a teraszról a nyári égbolt csillagképeivel ismerkedünk meg. Egy lézeres mutatóval végig megyünk a jellegzetes csillagalakzatokon és a csillagképekhez fűződő mítoszokat is megismerjük. A legfeltűnőbb, legfényesebb csillagok távolságát megismerve rácsodálkozhatunk a hihetetlen távolságokra, fényévek segítségével. Megfelelően tiszta és sötét égbolt esetén a nyári Tejúton is „végigutazunk” képzeletben, bár a mai estén a telehold erős fénye miatt a halvány csillagok és a Tejút halvány része nem láthatók.

Az előadásról:
Derült idő estén a csillagvizsgáló teraszáról, kupolából csillagász előadásával, szabad szemmel és távcsővel tekinthetik meg az aktuális csillagállásokat.
Amennyiben a foglalt időpontban felhőssé válik az idő, s távcsöves előadásra alkalmatlan lesz, helyette teremben, vetítéssel egybekötött csillagászati előadást hallgatnak. Ebben az esetben is van lehetőség a kupolában álló távcső megtekintésére.

Távcsöves előadás díja:
Felnőtt: 3.500,-Ft/fő
Diák/nyugdíjas: 3.000,-Ft/fő
Hét év alatti gyermekeket nem tudunk fogadni! Minimum létszám: 5 fő, max. létszám 15 fő!

Kezdési időpontok: 21:00 és 22:00 óra

Jegyértékesítéssel kapcsolatos információk:
A csillagvizsgáló telefonos ügyfélszolgálata: kedd – vasárnap 9 – 17 óra óra között a +36 20 629 5483-as telefonszámon és a csillagvizsgalo@balatonfuzfo.hu e-mail címen érhető el.

FONTOS!
A helyszínen nincs készpénzes és bankkártyás fizetés!

Mindenképp hívja a telefonszámot! Köszönjük!

Kalandozzon velünk a csillagos égbolton!

Recent Posts

Recent Comments

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Archives

Vélemény, hozzászólás?