Home Események A nyári égbolt távcsöves látnivalói

A nyári égbolt távcsöves látnivalói

Nézzen bele csillagvizsgálónk távcsövébe, s tudjon meg többet a naprendszer titkairól!

S miről is lesz szó:

Hold:  Ezen az estén öt nappal vagyunk telehold után, így a fogyó fázisnál kontrasztosan látható, árnyékos krátereket figyelhetünk meg. A fény-árnyék határán, a terminátoron és közelében nagy és kis árnyékkal borított krátereket, hegyláncokat, magányos hegycsúcsokat és vulkáni dómokat vehetünk szemügyre. A holdkorong nyugati részén a sötétebb holdi medencék („tengerek”) és kráteres magasföldek helyezkednek el. A holdkelte 22:36 órakor lesz, így ezt már csak a 22:30 órás csoportunk láthatja. Lehetőség van telefonjaikkal a távcsövön keresztül felvételt készíteni.

Szaturnusz:  A gyűrűs óriásbolygó alacsonyan látható még ebben az időszakban, de így is szépen megfigyelhető a gázbolygó gömbje, gyűrűrendszere és fényesebb holdjai.

Vadkacsa-halmaz:  a Messier 11 jelű nyílthalmaz a Pajzs csillagképben csillagok tucatját mutatja a távcső látómezejében. Nevét a csillagok jellegzetes elhelyezkedése miatt kapta. Kb. 6000 fényév távolságra van, csillagai 21 fényév átmérőjű teret foglalnak el.

Messier 27:   Ez egy látványos planetáris köd a Vulpecula (Kis Róka) csillagképben. Alakja miatt Súlyzó-ködnek is nevezik, de hasonlíthatjuk homokórához, csokornyakkendőhöz, szaloncukorhoz,almacsutkához is. Szintén igen gazdag csillagmezőben, a Tejút sávjában figyelhetjük meg. Vajon Te éppen milyennek fogod látni?

Albireo:  A béta Cygni a Hattyú csillagkép és az égbolt egyik legszebb, leglátványosabb kettőscsillaga, főleg intezíven ragyogó eltérő színei miatt. A főcsillag ragyogóan sárga, kísérő kékes árnyalatú. Vajon Te milyen színűnek fogod látni Csillagdánk távcsövével?

Messier 5:  Az égbolt egyik legszebb gömbhalmaza. Kissé ovális alakja ÉK-DNy-i irányban megnyúlt és a látómező egyharmadát kitölti. Csillagai jól láthatók a peremén és befelé haladva egyre sűrűbben látszanak így magvidéke fényes. Felejthetetlen látvány sötét égbolton!

Messier 15:  Látványos, az egész égbolt egyik legfényesebb gömbhalmaza a Pegasus csillagképben. Fényes, kör alakban látható kb. 10 ívperc nagyságú folt a távcső látómezejében, amelynek külső részén jól láthatók csillagai. Közepe felé hirtelen fényesedík és sűrűn látszanak a csillagai. Mintegy 40000 fényév távolságban van.

Bagoly-halmaz:  A katalógusokban NGC 457-ként szerepel, a Cassiopeia csillagképben található. Látványos nyílthalmaz, melynek nevét csillagainak jellegzetes elhelyezkedése adja. Kitölti a látómezőt, amely első pillantásra is kirajzolja a jellegzetes pálcikaember vagy bagoly alakot. Két fényes csillag adja a szemét, a továbbiak a szárnyat, törzset, lábat. Legalább 80-100 csillag lesz a látómezőben. Vajon milyen más alakzatot fogsz Te belelátni?

A nyári égbolt csillagképei szabad szemmel.  Távcsöves bemutatásunk végén kint a teraszról a nyári égbolt csillagképeivel ismerkedünk meg. Egy lézeres mutatóval végigmegyünk a jellegzetes csillagalakzatokon és a csillagképekhez fűződő mítoszokat is megismerjük. A legfeltűnőbb, legfényesebb csillagok távolságát megismerve rácsodálkozhatunk a hihetetlen távolságokra, fényévek segítségével. Megfelelően tiszta és sötét égbolt esetén a nyári Tejúton is „végigutazunk” képzeletben, bár a holdfény párás égen jelentősen tompíthatja látványát, megnehezíti a halvány csillagok észrevételét.

Az előadásról:
Derült idő estén a csillagvizsgáló teraszáról, kupolából csillagász előadásával, szabad szemmel és távcsővel tekinthetik meg az aktuális csillagállásokat.
Amennyiben a foglalt időpontban felhőssé válik az idő, s távcsöves előadásra alkalmatlan lesz, helyette teremben, vetítéssel egybekötött csillagászati előadást hallgatnak. Ebben az esetben is van lehetőség a kupolában álló távcső megtekintésére.

Távcsöves előadás díja:
Felnőtt: 3.500,-Ft/fő
Diák/nyugdíjas: 3.000,-Ft/fő
Hét év alatti gyermekeket nem tudunk fogadni! Minimum létszám: 5 fő, max. létszám 15 fő!

Kezdési időpontok: 21:30 és 22:30 óra

Jegyértékesítéssel kapcsolatos információk:
A csillagvizsgáló telefonos ügyfélszolgálata: kedd – vasárnap 9 – 17 óra óra között a +36 20 629 5483-as telefonszámon és a csillagvizsgalo@balatonfuzfo.hu e-mail címen érhető el.

FONTOS!
A helyszínen nincs készpénzes és bankkártyás fizetés!

Mindenképp hívja a telefonszámot! Köszönjük!

Kalandozzon velünk a csillagos égbolton!

Recent Posts

Recent Comments

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Archives

Vélemény, hozzászólás?