Home Események A nyári égbolt távcsöves látnivalói – Nemzetközi Űrállomás

A nyári égbolt távcsöves látnivalói – Nemzetközi Űrállomás

Ismerkedjen meg a nyári csillagos égbolttal, a bolygókkal, csillaghalmazokkal, kettős csillagokkal.

S miről is lesz szó?

A Nemzetközi Űrállomás (ISS)-t is láthatjuk átvonulni szabadszemmel, fényes „csillagként” az északi égbolton, ráadásul ezen az estén két alkalommal is. Először 21:41 óra körül, 37 fok magasan északi irányban a Sarkcsillag alatt. Második alkalommal 23:18 órakor szintén északi irányban, éppen a Sarkcsillag magasságában.. A jelenleg legnagyobb űreszköz, amely a földkörüli 417×418 km magas elliptikus pályán kering 28000 km/óra sebességel. Egy földkörüli fordulatot 92 perc alatt tesz meg, így napota 16-szor kerüli meg bolygónkat. Szerencsére éppen a napnyugta utáni időszakban még jól megvilágított ez a modulokból összeállított 109×73 méter nagyságú emberek lakta űrállomás.

Mizar-Alkor: Az elsőnek felfedezett kettőscsillag a Mizar, a Göncölszekér rúdjának középső csillaga, nagyon látványos párost alkot a távcső látómezőjében. Vajon milyen színűnek fogod látni a komponenseket. A látómezőt további csillagok díszítik, így a Mizar mellett szabad szemmel is látható Alcor nevű csillag.

Vadkacsa-halmaz: a Messier 11 jelű nyílthalmaz a Pajzs csillagképben csillagok tucatját mutatja a távcső látómezőjében. Nevét a csillagok jellegzetes elhelyezkedése miatt kapta. Kb. 6000 fényév távolságra van, csillagai 21 fényév átmérőjű teret foglalnak el.

Messier 27: Ez egy látványos planetáris köd a Vulpecula (Kis Róka) csillagképben. Alakja miatt Súlyzó-ködnek is nevezik, de hasonlíthatjuk homokórához, csokornyakkendőhöz, szaloncukorhoz, almacsutkához is. Szintén igen gazdag csillagmezőben, a Tejút sávjában figyelhetjük meg. Vajon Te éppen milyennek fogod látni?

Albireo: A béta Cygni a Hattyú csillagkép és az égbolt egyik legszebb, leglátványosabb kettős csillaga, főleg intenzíven ragyogó eltérő színei miatt. A főcsillag ragyogóan sárga, kísérő kékes árnyalatú. Vajon Te milyen színűnek fogod látni Csillagdánk távcsövével?

Messier 5:  Az égbolt egyik legszebb gömbhalmaza. Kissé ovális alakja ÉK-DNy-i irányban megnyúlt és a látómező egyharmadát kitölti. Csillagai jól láthatók a peremén és befelé haladva egyre sűrűbben látszanak így magvidéke fényes. Felejthetetlen látvány sötét égbolton!

A nyári égbolt csillagképei szabad szemmel.  Távcsöves bemutatásunk végén kint a teraszról a nyári égbolt csillagképeivel ismerkedünk meg. Egy lézeres mutatóval végig megyünk a jellegzetes csillagalakzatokon és a csillagképekhez fűződő mítoszokat is megismerjük. A legfeltűnőbb, legfényesebb csillagok távolságát megismerve rácsodálkozhatunk a hihetetlen távolságokra, fényévek segítségével. Megfelelően tiszta és sötét égbolt esetén a nyári Tejúton is „végig utazunk” képzeletben.

Nézzen bele csillagvizsgálónk távcsövébe, s tudjon meg többet a naprendszer titkairól!

Az előadásról:
Derült idő estén a csillagvizsgáló teraszáról, kupolából csillagász előadásával, szabad szemmel és távcsővel tekinthetik meg az aktuális csillagállásokat.
Amennyiben a foglalt időpontban felhőssé válik az idő, s távcsöves előadásra alkalmatlan lesz, helyette teremben, vetítéssel egybekötött csillagászati előadást hallgatnak. Ebben az esetben is van lehetőség a kupolában álló távcső megtekintésére.

Távcsöves előadás díja:
Felnőtt: 3.500,-Ft/fő
Diák/nyugdíjas: 3.000,-Ft/fő
Hét év alatti gyermekeket nem tudunk fogadni! Minimum létszám: 5 fő, max. létszám 15 fő!

Kezdési időpontok: 21:00 és 22:00 óra

Jegyértékesítéssel kapcsolatos információk:
A csillagvizsgáló telefonos ügyfélszolgálata: kedd – vasárnap 9 – 17 óra óra között a +36 20 629 5483-as telefonszámon és a csillagvizsgalo@balatonfuzfo.hu e-mail címen érhető el.

FONTOS!
A helyszínen nincs készpénzes és bankkártyás fizetés!

Mindenképp hívja a telefonszámot! Köszönjük!

Kalandozzon velünk a csillagos égbolton!

Recent Posts

Recent Comments

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Archives

Vélemény, hozzászólás?