Home Események Az „esthajnalcsillag”, a kis róka, és a Vörös bolygó esete 

Az „esthajnalcsillag”, a kis róka, és a Vörös bolygó esete 

Csupán két nappal vagyunk telehold előtt, így a majdnem „megtelt” fényes holdtányér fényesen ragyog alacsonyan délkeleti égen, alig 6 fokra a Skorpió csillagkép narancsos-vöröses színű legfényesebb csillagától, az Antares-től. Jó lehetőség lesz a fényes sugársáv-rendszerek megfigyelésére, valamint a távcsövön keresztül telefonnal felvételeket készíteni a teleholdról!

Az „esthajnalcsillag” feltűnően ragyog szabad szemmel is a nyugati égbolton. Távcsővel jól látható a bolygó.

A mars mivel földtávolban van, jóval halványabbnak és kisebb méretűnek látszik, de jól kivehető vörös-narancsos színe már szabad szemmel és távcsővel is. Nem hiába az elnevezés: „vörös bolygó”.

A Hattyú (Cygnus) csillagkép „fejében” az egyik leglátványosabb, színes kettőscsillagot figyelhetjük meg, gazdag csillagkörnyezetben, mivel a Tejút síkjában fekszik. Vajon milyen színűnek látható?

A Messier 27 egy látványos planetáris köd a Vulpecula (Kis Róka) csillagképben. Alakja miatt Súlyzó-ködnek is nevezik, de hasonlíthatjuk homokórához, csokornyakkendőhöz, szaloncukorhoz is. Szintén igen gazdag csillagmezőben, a Tejút sávjában figyelhetjük meg. Vajon Te éppen milyennek fogod látni?

Az előadásról:
Derült idő estén a csillagvizsgáló teraszáról, kupolából csillagász előadásával, szabad szemmel és távcsővel tekinthetik meg az aktuális csillagállásokat.
Amennyiben a foglalt időpontban felhőssé válik az idő, s távcsöves előadásra alkalmatlan lesz, helyette teremben, vetítéssel egybekötött csillagászati előadást hallgatnak. Ebben az esetben is van lehetőség a kupolában álló távcső megtekintésére.

Távcsöves előadás díja:
Felnőtt: 3.500,-Ft/fő
Diák/nyugdíjas: 3.000,-Ft/fő
Hét év alatti gyermekeket nem tudunk fogadni! Minimum létszám: 7 fő, max. létszám 15 fő!

Kezdési időpontok: 21:30 és 22:30 óra

Jegyértékesítéssel kapcsolatos információk:
A csillagvizsgáló telefonos ügyfélszolgálata: kedd – vasárnap 9 – 17 óra között a +36 20 629 5483-as telefonszámon és a csillagvizsgalo@balatonfuzfo.hu e-mail címen érhető el.

FONTOS!
A helyszínen nincs készpénzes és bankkártyás fizetés!
Mindenképp hívja a telefonszámot! Köszönjük!

Kalandozz velünk a csillagos égbolton!

Recent Posts

Recent Comments

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Archives

Vélemény, hozzászólás?