Home Események A nyári égbolt távcsöves látnivalói

A nyári égbolt távcsöves látnivalói

Hold: Egy nappal telehold után még mindig a majdnem teljes holdkorongot láthatjuk, így kevés árnyék látható, viszont látványos a távcsőben a holdi medencék, a sugársávú kráterek sorozata. Holdkelte 22:15 körül, így megfigyelhetjük a holdkeltét és később alacsonyan a horizont felett a még mindig majdnem teleholdat. Ráadásul ezen a napon a Hold földközelben van, 360 168 km távolságban, így mérete az átlagosnál nagyobb lesz, 33 ívperc.
Jó lehetőség lesz látogatóink számára, hogy saját telefonjukkal felvételt készítsenek a teleholdról a Csillagda távcsövével.

Vénusz: Az „esthajnalcsillag” fényesen ragyog a nyugati égbolton szabad szemmel. Távcsővel jól látható fogyó fázisa, alakja.

Mars: Szintén a nyugati égbolton, a Vénusz közelében látható, de mivel földtávolban van, jóval halványabb. Távcsővel szépen kivehető parányi korongja, narancsos-vöröses színe.

Mizar-Alkor: Az elsőnek felfedezett kettőscsillag nagyon látványos párost alkot a távcső látómezejében.

Vadkacsa-halmaz: a Messier 11 jelű nyílthalmaz a Pajzs csillagképben csillagok tucatját mutatja a távcső látómezejében. Nevét a csillagok jellegzetes elhelyezkedése miatt kapta. Kb. 6000 fényév távolságra van, csillagai 21 fényév átmérőjű téret foglalnak el.

Messier 27: Ez egy látványos planetáris köd a Vulpecula (Kis Róka) csillagképben. Alakja miatt Súlyzó-ködnek is nevezik, de hasonlíthatjuk homokórához, csokornyakkendőhöz, szaloncukorhoz is. Szintén igen gazdag csillagmezőben, a Tejút sávjában figyelhetjük meg. Vajon Ön éppen milyennek fogja látni?

Az előadásról:
Derült idő estén a csillagvizsgáló teraszáról, kupolából csillagász előadásával, szabad szemmel és távcsővel tekinthetik meg az aktuális csillagállásokat.
Amennyiben a foglalt időpontban felhőssé válik az idő, s távcsöves előadásra alkalmatlan lesz, helyette teremben, vetítéssel egybekötött csillagászati előadást hallgatnak. Ebben az esetben is van lehetőség a kupolában álló távcső megtekintésére.

Távcsöves előadás díja:
Felnőtt: 3.500,-Ft/fő
Diák/nyugdíjas: 3.000,-Ft/fő
Hét év alatti gyermekeket nem tudunk fogadni! Minimum létszám: 7 fő, max. létszám 15 fő!

Kezdési időpontok: 21:30 és 22:30 óra

Jegyértékesítéssel kapcsolatos információk:
A csillagvizsgáló telefonos ügyfélszolgálata: kedd – vasárnap 9 – 17 óra között a +36 20 629 5483-as telefonszámon és a csillagvizsgalo@balatonfuzfo.hu e-mail címen érhető el.

FONTOS!
A helyszínen nincs készpénzes és bankkártyás fizetés!
Mindenképp hívja a telefonszámot! Köszönjük!

Kalandozzon velünk a csillagos égbolton!

Recent Posts

Recent Comments

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Archives

Vélemény, hozzászólás?